tirsdag 31. juli 2012

LESELISTE

Jeg har lenge lurt på om jeg skal bruke bloggen til å skrive litt om de bøkene jeg har lest og noen tanker om hva jeg likte med dem. Sjøl om Mette fører referat fra leseforeninga vår, så leser jeg mye mer som jeg gjerne vil huske at jeg har lest og hva jeg synes.

Den siste boka i leseforeningen før ferien var Victoria av Hamsun. Det er rett og slett den første boka av Knut Hamsun som jeg har lest, vi var nok gjennom en del av hans litteratur som pensum på gymnaset, men jeg leste nok aldri et helt verk av ham. Så det var vel på tide... Jeg trengte litt tid for å like boka, men etter å ha vent meg til det gammeldagse språket, gikk sidene unna. En vakker og tragisk kjærlighetshistorie var det, og jeg måtte tørke noen tårer på slutten av boka.

Tidligere i sommer har jeg lest Guernesey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer, en ny forfatter for meg. Romanen er spesiell siden handlingen er beskrevet gjennom en rekke brev fra forskjellige avsendere til en forfatter som på bakgrunn av brevene reiser til Guernsey og får kjennskap til forholdene der  under krigen. En interessant måte å gjøre det på. Selvsagt er det kjærlighet med i bildet også. En lettlest bok som lærte meg nytt om Guernsey. Morsomt, siden jeg faktisk har vært på sykkelferie der for mange, mange år siden.Bøker er med på å utvide horisonten. 

Den siste boka jeg har lest er Kaptein Corellis mandolin av Louis de Bernières. Den har jeg prøvd på tidligere, men la den fra meg igjen. Nå kom jeg endelig over den første bøygen og ble belønnet med en fantastisk roman. Vakker kjærlighetshistorie det også, og så lærte jeg masse om Keffalonia og øyas skjebne. Sjølve handlingen utspiller seg under andre verdenskrig, og etter å ha lest den, kan jeg forstå mye av grekernes reaksjon på at Tyskland nå kommer og forteller dem hva de skal gjøre... Sårene ligger nok dypt. Romanen tegner et vakkert bilde av Keffalonia og jeg får så lyst til å reise dit. Kanskje det kan være et feriemål? Romanen er filmatisert med Nicholas Cage og Penelope Cruz i hovedrollene. Mon tro om jeg skulle sett den...

Så har jeg også lest La meg synge deg stille sanger, men det har jeg jo skrevet om tidligere.

2 kommentarer:

  1. Guernesey forening for litteratur og potetskrellpai er kjempefin. Den likte jeg veldig godt.

    Ellers kan jeg anbefale 84 Charing cross road. Det er også en "brevbok"

    SvarSlett
  2. Takk for tips, det skal jeg notere.

    SvarSlett