søndag 29. mai 2011

Blomstringstur til Hardanger

Den 19. mai dro jeg sammen med to gode venninner på tur for å se på fruktblomstringen i Hardanger. Vi dro ut i vakkert vær og fulgte den oppsatte kjøreruten til punkt og prikke. Jeg lærte en ny vei til Vestlandet denne gang, vi kjørte oppover Valdres og over Filefjell. Det er den korteste og raskeste ruta fra Trysil til Bergen. Vi trenger ikke kjøre RV7 lenger. Flott vær helt til vi hadde kjørt alle de 25 kilometrene gjennom Lærdalstunnellen og kom ut i Aurland. Der møtte vi regnet. Vi kjørte også over det kjente Tyinkrysset, men det var en skuffelse! Det var ikke et ordentlig kryss en gang...

Vi bodde i Tysse i Samnanger kommune i det huset dere ser midt på bildet. Det er det huset med flaggstang i hagen (ikke det shabby, men rett bak det shabby...) Samnanger har regndråper i sitt kommunevåpen og har mye nedbør hele året. Vi så faktisk solen opptil flere ganger, og var nok heldige med været. Huset var nyoppusset og lå fint til med utsikt over fjorden.

Fruktblomstringen
For å komme litt innover i Hardanger og se om trærne virkelig blomstret, kjørte vi over Kvamskogen (her skal det visst komme monstermaster...) til Norheimsund og så videre til Øystese. Vi var også innom Tørvikbygd.  Morellene var ferdigblomstret, men vi så både epletrær og plommetrær i full blomst. Av Marianne, som er utdannet gartner, lærte vi at frukttrærne beskjæres i noe som heter "slank spindel" for at trærne skal produsere mer frukt. Men det fører også til at trærne ikke blir så flotte, så fruktdyrkerne lar det stå igjen noen trær som får vokse fritt til glede for turistene.











Her er eksempel på slank spindel til venstre, mens treet til høyre er et gammelt epletre fra hagen der vi bodde. Blomstringen er helt overveldende!

Bak fossen
I Norheimsund stoppet vi ved Steindalsfossen. Der kunne vi gå under fossen uten å bli bløte!

Shopping
Vi måtte jo selvsagt også innom Bergen og shoppe litt siden Tysse bare ligger fem mil øst for Bergen. Vi gjorde unna blomstringsturen fredag i forholdsvis fint vær, mens vi dro til Bergen i grått regnvær lørdag. Mye fin shopping og moro, i en kjempefin interiørbutikk ble vi budt kaffe mens vi gikk rundt og kikket. Herlig! Butikken heter Riviera Maison.

Ulvik i Hardanger
Søndag vendte vi nesen hjemover og på den turen var vi innom Ulvik i Hardanger. Det er tydelig at der er det frodig og fint og det var masse frukttrær i blomstring. Litt andre klimatiske forhold enn i Trysil. Vi hilste ikke akkurat på Lars Sponheim, men vi så garden hans. Videre hjemover bar det over Hardangervidda, værforhold +2 og sludd, så nedover Hallingdal, over Golsfjellet, over til Leira og så Dokka og Gjøvik og da var vi nesten hjemme...

Her bor Lars:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar