søndag 2. september 2012

ELGSODD - HØSTMAT

Jeg har lovet noen av mine twittervenner en oppskrift på elgsodd, slik som vi lager den i Trysil. Nå blir sikkert elgsodd laget på forskjellig vis i de trysilske hjem, og dette er den varianten jeg har lært av min mor. Den gang hun kom som nygift til garden i Skåret hadde hun med seg sin måte å gjøre det på, og det ble kombinert med tradisjonen som allerede fantes på Dersø. For oss er det den rette måten å lage elgsodd på.

Som fårikål er elgsodd høstmat. Trysil er den kommunen i landet det skytes flest elg - tror jeg - mer enn 1000 dyr faller for jegerens skudd hver høst. Det meste av kjøttet havner i jegernes og familiers og venners frysere, lite omsettes i butikkene. Elg er hverdagsmat hos mange i Trysil, og elgkjøtt er en fantastisk råvare. Men nå prater jeg meg bort, som vanlig, her kommer oppskriften på elgsodd:

Benkjøtt (bibringe eller høyrygg) i passende biter kokes til det er mørt. Pass på at vannet dekker kjøttet og at det skummes godt av ved oppkok. Kjøttet kokes sammen med løk, laurbærblad, salt og hel pepper. Gulrot og evt. andre grønnsaker i biter kokes sammen med kjøttet på slutten. Poteter kokes ved siden av, og serveres hele sammen med kjøtt og grønnsaker.

Til dette serverer vi også løksaus som lages på følgende måte:
Løken kuttes og stekes blank i smør. Rør i 2 ss mjøl og spe litt og litt med kraft. Krydre evt med salt og ha i sukker til passe smak. Til slutt en liten fløteskvett.

Det kan også lages klubb (mjølboller) som trekker sammen med kjøttet på slutten av koketiden, og som serveres sammen med kjøttet, grønnsakene og potetene.

Denne oppskrifta er hentet fra Kirsten Winges kokebok "Jeg velger meg elg", og som dere ser, (kanskje) så serverer ikke hun sodd med løksaus og klubb. Men for oss, som sagt, så hører hvert fall løksausen med.

Det er viktig å ta vare på mattradisjoner, og etter hvert vil også ungene lære seg å like de litt uvante matrettene. For de er mer vant til pølser, burgere, pizza og taco... Vi har faktisk et ansvar i  å lære dem den gode, norske tradisjonskosten.

2 kommentarer:

  1. Tusen takk! Dette må prøves! Da jeg skulle rime av og rydde fryseren før bæra kom, oppdaga jeg MYE elgkjøtt fra i fjor...som vanlig. Det er viktig å ta vare på tradisjonsmat, og tenåringene her liker heldigvis mat med minner og tradisjoner og som tar tid å lage:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bra. Her synes de tradisjonsmaten smaker best når den er laget av en av bestemødrene... Det som er fint med elgkjøtt er at det kan ligge i fryseren et par år, og jeg lærte av ei dyktig kokke at det gjør ingenting om man tiner opp elgkjøtt og fryser det ned igjen. Siden det er så magert så tåler det det. Rart syntes jeg, men har erfart at det stemmer. Lykke til med sodd-koking:)

      Slett