mandag 4. juli 2011

Hvordan står det egentlig til i kjøkkenhagen?

Det lurer dere kanskje på. Det begynner å bli ei stund sia jeg sådde, så nå er det vel på tide med en statusrapport. Som dere ser av bildet er det ikke helt vellykket i år heller. Gulrota ser bra ut så langt, men salaten er bortimot mislykket. Det er bare ei, kanskje to planter som det kommer til å bli noe av. Jeg spurte på blomsterbutikken hva som har gått galt, og der sa de at antagelig er jorda for "hard" eller "kraftig". I og med at jeg bruker kompostjord burde jeg ha blandet den med sand før jeg sådde frøene. Jeg skulle antagelig innhentet råd på blomsterbutikken før jeg sådde... Men det betyr bare at jeg må prøve å så salat igjen neste år, men da med litt sand blandet i kompostjorda. Har også lyst til å prøve squash. Greit å ha planer, ikke sant?

Ved siden av drivhuset har jeg sådd dill, og den ser også ut til å bli veldig fin. I tilleg har jeg kjøpt noen krydderplanter og satt ut, for det er så hyggelig å finne persille, oregano, timian eller grasløk i egen hage når man trenger det i matlagingen. Planten framme til høyre er lavendel, og den er der bare for å spre god luft hos oss utover sommeren.

lørdag 2. juli 2011

Morgentur i Bygderberget

Jeg har noen favorittruter når jeg skal gå min morgentur. En av dem går oppe i Bygderberget, og den turen har jeg faktisk ikke gått på en stund før jeg tok en tur i dag morges. Turen går oppover Bergevegen mot Ås, nedover en sti som tar av like nedenfor parkeringsplassen på Ås, og pilgrimsleden nordover til Bygdetunet.

Her tar jeg av fra Bergevegen og følger denne gårdsvegen noen meter. Det ligger noen hytter på nedsiden av vegen, og etter ca 100 meter tar stien av nedover langs et gammelt steingjerde.

I dag var det sleipt og glatt, men stien er bred og fin å gå. Stien deler seg litt nede i lia, og jeg holder til høyre og går nordover. Så krysser stien pilgrimsleden og jeg tar den videre nordover. Rett etterpå kommer stien utpå en hogstflate, og det er fin utsikt utover Bygda.




Det er jo mye vakrere i virkeligheten, og hver gang jeg kommer hit tenker jeg på hvor fint det er i Bygda. Hvorfor er det ingen som skriver om det? Sjøl med overskyet og grått vær er det pent. Trysilfjellet i bakgrunnen og elva som slynger seg som et sølvband gjennom skogen og forbi sentrum.

For å få et enda bedre bilde av Bygda gikk jeg opp i Bergevegen igjen. Men jeg skulle vært enda litt høyere opp... Får bli på neste tur:-)

Ellers holder stien på å gro igjen av eldmørkje, bring og andre busker. Når jeg går etter pilgrimsleden tenker jeg at her har det vandret folk i bortimot tusen år, og da kan en bli litt andektig. Jeg bruker de samme stiene som pilgrimene gikk på! Hva tenkte de, hva så de når de kom hit? De så hvert fall fjellet og elva... Vi kan ikke la stiene som har vært brukt i tusen år, gro igjen, vi har ansvar for å holde vegene oppe vi også, vi som lever i dag. Apropos bring, siden jeg er datter av min mor ser jeg alltid etter bring, kanskje det blir mye bringebær senere i sommer?

På veg hjem passerer stien under ovarennet på Borgbakken og jeg ser ned på Ungdomsskola. Pilgrimsleden går over Bygdetunet og videre nordover mot Trondheim, mens jeg svinger ned bak Ungdomsskola og går hjem til frokost.

På denne morgenturen bruker jeg omtrent 50 minutter. En fin start på dagen:-)